Profieldiepte

Zo controleert u uw banden op slijtage
 
Aan het profiel van uw banden kunt u zien in hoeverre de banden afgesleten zijn. De profieldiepte kunt u zelf meten met een eenvoudig schuifmaatje dat in iedere autozaak te koop is. Wettelijk en ook voor de APK-keuring is 1,6 mm de minimale profieldiepte, geadviseerd wordt om een minimale groefdiepte van 2 mm aan te houden.
Voor winterbanden - of elke band die in winterse omstandigheden gebruikt wordt - raadt men vervanging aan zodra de profieldiepte minder dan 4 mm bedraagt. Vervang autobanden die ouder zijn dan zes jaar, ook al zit er nog voldoende profiel op.
 
Wanneer nieuwe banden?
Wettelijk zijn uw banden aan vervanging toe bij een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter. Maar dat is eigenlijk te weinig. Het is beter om de banden te vervangen zodra er twee millimeter profiel of minder op zit. Vervang winterbanden zodra er minder dan vier millimeter profiel op zit. Let er op dat banden scheef kunnen afslijten. De buitenzijde van het loopvlak (het deel dat contact heeft met het wegdek) is dan nog relatief goed, maar aan de binnenzijde kan het profiel al bijna zijn weggesleten. Dan staat de band niet recht onder de auto. Laat de garage dat controleren. De band moet dan natuurlijk vervangen worden.