Bereken uw bandenmaat

     

Bij het kiezen van winterbanden wordt nogal eens gekozen voor een andere bandenmaat dan er standaard op de auto gemonteerd zit. Ook kan het voorkomen dat u sportievere wielen wilt monteren met daarop een andere bandenmaat dan de originele.
Bij het veranderen van bandenmaat is het erg belangrijk dat de rolomtrek van de band nagenoeg hetzelfde blijft. Niet alleen omdat de band anders kan gaan aanlopen in de wielkast maar vooral omdat de overbrengingsverhouding en de wielgeometrie dusdanig kunnen worden verstoord dat problemen optreden.
De kilometerteller geeft dan niet meer de juiste snelheid aan en nog vervelender is dat de aandrijflijn verkeerd wordt belast zodat het motortoerental gaat afwijken.
Om u op weg te helpen met het kiezen en berekenen van een band met de juiste rolomtrek ziet u hieronder de bandenmaat calculator.
U voert de huidige bandenmaat in en daaronder de nieuwe maat. De calculator doet de rest. Welke afwijkende banden u daadwerkelijk op de auto gaat monteren zult u altijd eerst moeten overleggen met een deskundige bandenspecialist aangezien meerdere factoren belangrijk kunnen zijn dan alleen de rolomtrek.
 

 

 

Band Maat Hoogte Omtrek
Standaard / R cm cm
Nieuwe / R cm cm
Verschil cm cm %
Standaard Snelheid (op de teller) km/u km/u km/u km/u
Nieuwe Snelheid (effectief) km/u km/u km/u km/u