Bandenmaat

Bandenmaat lezen
 
Banden lezen is niet zo moeilijk. U kunt alles over banden te weten komen door gewoon de informatie op de zijkant (of de wang) te lezen. Uw band lezen is belangrijk om te weten hoeveel gewicht de banden kunnen dragen bij een bepaalde spanning. Ook de wiel diameter, breedte van de band, constructie, snelheidscategorie en nog vele andere zaken vindt u terug op zijkant van de banden.
De bandenbus helpt u uw banden te lezen:
 
Type band Geeft aan waarvoor de band bestemd is. P betekent dat het een band is voor personenauto. LT wijst op een band voor een lichte bestelwagen. (Dit geldt echter alleen in USA. In Europa worden deze aanduidingen niet gebruikt.)
 
Breedte van de band Breedte van de band gemeten in millimeters van zijkant tot zijkant. Deze band is 215 millimeter breed. Hoogte/breedte-verhoudingDe hoogte van de banddoorsnede in verhouding tot de breedte. 65 betekent dat de hoogte 65 procent van de breedte bedraagt.
 
Constructie Dit zegt iets over de manier waarop de band is gemaakt. De R staat voor radiaal, wat slaat op de richting van de koordlagen in de band. Deze koordlagen zijn laagjes textiel die het karkas van de band vormen en radiaal van hiel naar hiel lopen. Een B duidt op een schuine constructie, wat betekent dat de koordlagen diagonaal van hiel naar hiel lopen, waarbij de koordlagen elkaar om en om kruisen om elkaar te verstevigen.
 
Diameter van het wiel De afmeting van het wiel van de ene kant van de velg naar de andere kant. De diameter van dit wiel bedraagt 15 inch. LaadindexGeeft door middel van een code het maximum gewicht aan dat een band met de juiste spanning kan dragen. De bijbehorende werkelijke belasting in kilos zijn in een tabel terug te vinden. (zie Laadindex)
 
Snelheidsindex Laat door middel van een codeletter de maximale snelheid zien waarvoor de band geschikt is (zie ook Snelheidsindex). H betekent dat de band maximaal 210 km/u aankan. Houd er rekening mee dat deze snelheidsaanduiding aangeeft wat de band maximaal kan verdragen, het is GEEN aanbeveling om de plaatselijke snelheidslimieten te overschrijden; houd u altijd aan de wettelijke snelheidslimieten.
 
DOT Dit betekent dat de band voldoet aan alle veiligheidseisen die zijn gesteld door het Amerikaanse Ministerie van Transport (Department of Transportation).
 
Hiernaast staat een identificatie- of serienummer; een combinatie van maximaal twaalf letters en cijfers. UTQGStaat voor Uniform Tire Quality Grading, een kwaliteitsaanduiding ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Transport. Alleen voor toepassing op de Amerikaanse markt.
 
Ga nu naar de Bandenmaat calculator